Pfff, stress, schijnbaar heeft iedereen er tegenwoordig last van. Vraag iemand hoe het gaat en het antwoord is vaak: Tja, druk he. Hoe drukker, hoe beter? Of kan het allemaal wel een stukje minder?Als je het allemaal iets TE druk en stresserig (als dat woord bestaat😊 )vindt, heb ik een paar waardevolle tips voor je, die je helpen om een stuk relaxter door het leven te gaan.

RUST, REINHEID en REGELMAAT

Is dat niet voor baby’s? Ja klopt, de ouderwetse 3 rrr-en. Ook voor volwassen zeer effectief😉

Rust spreekt eigenlijk voor zich, maar toch is slaap vaak het eerste wat er bij inschiet. Er wordt geen prioriteit aan gegeven. Terwijl het eigenlijk prioriteit nummer 1 zou moeten zijn, naast eten natuurlijk 😉  Voldoende slapen is de basis voor alles.

Reinheid, tja die staat er eigenlijk alleen bij voor de sier, maar toch, een lekkere douche of ontspannend bad kan wonderen doen! Door te douchen aan het eind van de dag kun je niet alleen het vuil, maar ook alle indrukken van de dag van je af spoelen.

Regelmaat Klinkt heel saai. Is het ook wel een beetje😉. Maar vooral in tijden dat je veel stress of druk ervaart, kan het enorm helpen om regelmaat te hebben. Sta elke dag op dezelfde tijd op en ga om dezelfde tijd naar bed (dit helpt ook om goed te slapen). Creëer gezonde routines, zoals elke ochtend of avond een stukje wandelen, de ochtend rustig beginnen met een kopje thee of koffie of doe elke avond een fijne ontspanningsoefening.

Luister naar je lichaam

Vaak hebben we de neiging om zo de dag door te “denderen”, dat er geen tijd is om even stil te staan. Probeer gedurende de dag, op vaste momenten, toch even “in te checken” bij jezelf. Zet desnoods het alarm op je telefoon een paar keer per dag, en neem dan even de tijd voor jezelf. Hoe gaat het nu eigenlijk? Hoe voelt je lichaam? Pijn, ongemak? Hoe is je ademhaling? Hoe is het met je energie gesteld? Leg even je hand op je buik en adem een paar minuten echt vanuit je buik. Geef je lichaam wat het nodig heeft op dat moment. Als je je dit aanwent, zal het steeds natuurlijker  en makkelijker gaan.

Voorkom stressvolle gedachten

Hoe vaak gebeurt het niet dat je hoofd vol zorgen zit? Of dat je je ergens heel erg druk over maakt? Dit vreet natuurlijk energie, en kan je ook nog die o zo belangrijke nachtrust kosten.Probeer de gedachten te onderscheppen die je stress opleveren, en vraag je het volgende af: Is dit morgen nog steeds zo belangrijk? En hoe belangrijk is dit nog over 5 jaar?

Zoek daarnaast afleiding van de gedachten door bijvoorbeeld te bewegen(verlaagt het stressniveau) of iets anders te doen wat je leuk vindt.

Dieren

De leukste manier om je stressniveau te verlagen? Neem een huisdier!

Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van een huisdier je echt gezonder kan maken, en dat de stresshormonen in je lichaam afnemen als je je dier aait. Een hond zorgt er daarnaast ook nog voor dat je in beweging komt (ja, hij wil toch echt uitgelaten worden😉) en zorgen ook nog voor een stukje sociale interactie(met mede-hondeneigenaren) .

Een kat is het perfecte voorbeeld van hoe je in het moment leeft, ze zijn meesters in ontspannen en maken zich alleen druk om zichzelf;) Daarnaast maakt het gespin van katten je ontspannen en werkt het rustgevend.

Paarden

Een paard is geen huisdier, maar kan ook een grote rol spelen in het loslaten van stress. In diverse onderzoeken is namelijk aangetoond dat de aanmaak van het hormoon oxytocine stijgt wanneer paarden ingezet worden in bijvoorbeeld paardencoaching. Oxytocine wordt ook wel het ‘feel-good’ hormoon genoemd. Dit hormoon vormt een belangrijk onderdeel van gevoelens van vertrouwen en verbondenheid. Oxytocine vermindert tevens de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Tijdens een coachsessie met een paard, zal het paard reageren als je veel stress in je lijf hebt. Stress voelt voor het paard niet veilig (een sterke kudde is van levensbelang), en veel paarden zullen daarom weglopen bij iemand die stijf staat van de stress. Zodra je je bewust bent van die stress in je lijf, kun je er iets mee doen. Dat is het moment om contact te maken met het paard en het paard je te laten helpen te ontspannen.

Wil je ook profiteren van het rustgevende contact met deze bijzondere dieren?

Of wil je meer lezen over het coachen met behulp van paarden? Klik hier

paardencoaching noor-nederland, paardencoaching drenthe, paardencoaching groningen

 

Gratis stress-test

Wist je dat je verschillende fases doorloopt voordat je uiteindelijk in een burn-out beland?

En weet je hoe je kan herkennen in welke fase je zit?

Heb je last van stress en wil je weten of je in de risico-fase zit? 

Vraag dan hier je gratis Stress-test aan!