Coaching by Mirte….Mijn ervaringen

Deze blog is geschreven door Sandra. Ik mag al bijna een jaar deel uitmaken van de ontwikkeling van Sandra. Voor mij heel bijzonder om haar ontwikkeling te zien en om elke keer getuige te mogen zijn van haar inzichten. Elke sessie weer. Sandra is een vrouw met een enorm reflectie-vermogen en drive om zich te ontwikkelen en los te maken van haar verleden. Sandra neemt je een stukje mee in haar ervaringen van het afgelopen jaar en wat dit voor haar gedaan heeft. Sandra heeft dit geschreven omdat, in haar woorden, mensen mogen zien welke positieve draai coaching met paarden aan haar leven heeft gegeven.

Sandra’s verhaal – Coaching met paarden

“In september 2018 lopen de patronen uit mijn verleden tegen de patronen in mijn heden aan. Ik kan er niet omheen: ik moet nu echt aan mezelf gaan werken. Het is lang geleden dat ik gebruik heb gemaakt van hulpverlening met betrekking tot mijn verleden: een negatief zelfbeeld en onzeker door mijn overgewicht, agressie binnen mijn ouderlijk gezin, pesten thuis en op school, mijn moeder overleed plotseling toen ik 15 jaar was, stroef contact met mijn vader en mijn broer.

Ik ga op zoek naar hulpverlening waar ik nu eens niet ga praten. Ik vind dat het tijd is om te gaan voelen, ik wil ervaren. Ik wil concrete oplossingen en echte veranderingen. Na wat zoeken, kom ik terecht op de aantrekkelijke en duidelijke website van Coaching by Mirte.

Begin oktober 2018 is mijn eerste sessie met Mirte en haar paard Heather (30 jaar). Deze sessie komt meteen keihard binnen. Na een hard geluid blijft Heather lang en onrustig rennen door de bak. Zo erg zelfs dat Mirte en ik uit de bak gaan voor onze eigen veiligheid. Mirte vraagt zich hardop af waarom Heather langer dan anders onrustig rond blijft rennen……Mirte kijkt mij aan….en het kwartje valt….Heather  weerspiegelt mijn onrust: de verwarring en de angst die zich al die jaren opgebouwd heeft in mij. Deze weerspiegeling zorgt voor veel emotie bij mij.

In de tijd er na leer ik met behulp van Mirte en haar paarden langzaam mijn masker zien en pel ik deze stukje voor stukje af. De Sandra die altijd veel praatte, wordt kleiner, angstiger, stiller. Ik maak steeds moeilijker contact mijn omgeving en ik richt mij voornamelijk op mijn lieve man en 2 prachtige dochtertjes. De contacten op mijn werk verlopen stroever omdat ik last heb van mijzelf.

Ik ben voor het eerst in contact met de mens die ik echt ben: de dochter en zus die er niet in slaagde om mijn ouderlijk gezin bij elkaar te houden na het overlijden van mijn moeder. Het meisje dat haar ouderlijk gezin mist, terwijl ze als vrouw zelf een prachtig gezin aan het opbouwen is. Dit gat probeer ik te vullen met te veel praten en met dwangmatig eten.Ook de effecten van het pesten en de angst om niet geaccepteerd te worden in  groepen, komt naar voren. Daardoor ga ik mijzelf ‘overschreeuwen’. Alles om mijn angsten te compenseren. Al mijn interne poriën gaan open bij Mirte. Alles wordt mij veel helderder. Ik kan steeds beter accepteren hoe situaties zijn en daarna een plek geven. Naast dit alles voel ik mij heel naakt….zonder mijn ‘vertrouwde’ masker.

Het gaat beter…

Na vier maanden gaat het beter. De meeste verwerking is klaar en ik durf mij steeds meer open te stellen. Ik durf mijn wereld nu langzaam zonder masker op te bouwen. Dat doe ik stapje voor stapje. De gesprekken met mijn directeur geven daarin ook richting. Hij is eerlijk en draait er niet om heen. Dat is confronterend, maar vooral zeer waardevol voor mij. Ik leer in deze tijd dat ik met mijn angst mensen juist afstoot in plaats van aantrek: ik ben zo bang dat ik het niet goed doe, dat ik niet voldoe, dat ik juist krampachtig word in plaats van ontspannen. Ik leer dat mensen mij niet buiten sluiten omdat ik te dik ben. Ik ben daar zo bang voor  dat ik mijzelf buiten sluit. In het laatste gesprek met mijn directeur is besloten dat ik niet verder ga werken als leerkracht op deze school voor speciaal onderwijs.

Na deze beslissing verandert mijn angst om afgewezen te worden redelijk snel om in het besef dat het goed is om deze moeilijke tijd bij deze school achter te laten. Een frisse start te maken op een werkplek waar niemand mijn afgelopen jaar kent. In juni begin ik met solliciteren en begin juli hoorde ik dat ik mag gaan lesgeven als docent in het Praktijkonderwijs.

Mirte heeft mij het advies gegeven om mij te verdiepen in wat een familie-opstelling(met of zonder paarden) voor mij zou kunnen betekenen. Zij geeft aan dat het werken aan mijzelf misschien niet genoeg is. Er kan ook iets in mijn (familie)systeem aan de hand zijn waar ik niets aan kan doen, maar waar ik wel last van heb. Tijdens de zomervakantie ben ik mij ook gaan verdiepen in wat hypnose voor mij kan doen in het verwerken van mijn verleden (onderbewust) en het aanpakken van mijn huidige belemmerende patronen. Mirte en ik hebben regelmatig waardevol contact via What’s App. Ik vertel haar over mijn interesse en zij is ook geïnteresseerd wat hypnose voor mij kan doen. Mirte volgt mij geïnteresseerd, ook als zij daar niet zelf niet praktisch in betrokken wordt. Ik ben zo dankbaar dat ik Mirte en haar paarden heb mogen leren kennen!

En nu verder…

Het is vandaag 25 augustus 2019. Vlak voor het moment dat het vorig jaar mis ging. Wat goed dat het ‘mis’ ging! Ik kijk namelijk terug op het meest waardevolle jaar voor mijn persoonlijke ontwikkeling! Door heel hard werk van Mirte en van mijzelf. Morgenochtend begin ik met mijn nieuwe baan. Ik vind het heel spannend. Hoe verloopt mijn contact met de leerlingen? Maar vooral ook hoe loopt mijn contact met de andere docenten? Durf ik stil te zijn en te observeren? Durf ik ‘achteruit’ te gaan zitten en niet meteen alles in te vullen? Ga ik mijzelf niet overschreeuwen? Durf ik mezelf te zijn? Mijn persoonlijke ontwikkeling blijft een stromend beekje. Daarin vind ik het heel fijn dat Mirte mij ondersteunt op een passende afstand en toch zo dichtbij. Zo beloop ik mijn pad van persoonlijke ontwikkeling steeds een laagje dieper…..steeds een stukje er af gepeld. Richting mijn echte kern…..zonder het negatieve zelfbeeld wat niet van mij is.. Ik wil worden wie ik echt ben!

Sandra van Esveld

Wil je ook begeleiding in je persoonlijke ontwikkeling? Neem hier dan even contact met me op, voor vragen of meer informatie.